Werkwijze

Manier van werken

Bij lichaamsgerichte psychotherapie neemt het gesprek en de therapeutische relatie een belangrijke plek in. Naast de gesprekken en het contact zullen we gebruik maken van lichaamsgerichte oefeningen en van ademhalingstechnieken.

Door lichaamsgerichte oefeningen leer je te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

Hierbij maken we gebruik van ervaringsgerichte fysieke oefeningen, zoals opladen en ontladen, ontspanning, bio energetica, bodyscan, bodydrama, en mindfulness technieken.

We onderzoeken wat je lichaam je te vertellen heeft. Je manier van staan en bewegen, trilling in je spieren, pijn op bepaalde plekken, kriebels, of stijfheid, dit alles gebruiken we om op onderzoek te gaan.

Door de inzichten die op deze manier ontstaan niet alleen te begrijpen, maar ze ook lijfelijk te voelen en te ervaren, ben je beter in staat om de inzichten te integreren in je dagelijkse leven.

Door ademhalingsoefeningen leer je om vrijer te gaan ademen. Veel mensen houden hun adem onbewust een beetje in. Door voluit te ademen krijg je meer energie. Door dieper te ademen ga je meer voelen, en daardoor ontstaat meer levendigheid en vitaliteit.

Visie op lichaam en emoties

Emoties zijn golven van energie die in een gezonde situatie door je lichaam stromen. Wanneer emoties niet doorstromen maar vast zitten kan er spanning, vermoeidheid, onrust of pijn ontstaan. Fysieke oefeningen en dieper ademen kunnen de blokkades losmaken en de energie weer in beweging brengen.

Wanneer blokkades los komen, komen er dus ook meer gevoelens tevoorschijn. Dit is in eerste instantie niet altijd leuk, maar het accepteren en verwerken van deze gevoelens zorgt voor meer ontspanning en vrijheid in je leven.

Meer vrijheid

We leven vaak vanuit automatismen en oude patronen, waar we heel erg gewend en zelfs gehecht aan zijn geraakt. En omdat we zo vast zitten in deze bekende patronen houden we onze gevoelens en emoties vaak tegen, omdat we vinden dat ze niet passend zijn, of omdat we geleerd hebben dat het niet hoort. En zo blijven we automatisch dezelfde routes bewandelen die we al kenden, maar die ons steeds verder van huis brengen.

Met lichaamsgerichte therapie word je je meer bewust van je automatische gedrag, en van de blokkerende gedachtepatronen, en leer je dat alle gevoelens welkom zijn. Hierdoor kun je meer vrijheid gaan ervaren in je gedrag en in je leven. Wanneer je aanwezig bent en bewust bent, kun je kiezen om het anders te gaan doen, je kunt kiezen om letterlijk eens een andere route te nemen of een nieuw pad in te slaan.

Om meer vrijheid te ervaren zal je eerst moeten ontdekken wie je bent en welke gewoontes en patronen jou begrenzen.

Niemand is perfect

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

Brené Brown

Ondersteuning

Het vraagt moed om naar jezelf te kijken, en ik ondersteun je graag daarin. Therapie is een zoektocht. Een zoektocht naar wat jou beweegt en wie je diep van binnen bent. Daarin bestaat geen goed of fout, iedereen heeft zijn eigen route en zijn eigen muziek. Ik ben benieuwd naar wie jij bent, wat er speelt in je leven, wat jij denkt en wat jij voelt. Je bent welkom om helemaal te zijn wie je bent.

Ik benader je vanuit openheid. Ik vind het belangrijk dat jij je veilig voelt en dat je de ruimte ervaart om jezelf te onderzoeken, zonder oordelen. Ik ben nieuwsgierig naar wat er in jouw leeft. Samen gaan we opzoek naar jouw antwoorden op de vragen van het leven.

Welkom in jouw binnenruimte