Werkwijze

Manier van werken

Zoals bij andere vormen van psychotherapie zullen we met elkaar in gesprek gaan.

En naast deze gesprekken zullen we gebruik maken van – lichaamsgerichte oefeningen en van – ademhalingstechnieken.

Door lichaamsgerichte oefeningen leer je te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Hierbij maken we gebruik van ervaringsgerichte fysieke oefeningen, zoals opladen en ontladen, ontspanning, bio energetica, bodyscan, bodydrama, en mindfulness technieken.

We onderzoeken wat er tijdens de oefeningen in je lichaam gebeurt. Je manier van bewegen, trilling in je spieren, pijn op bepaalde plekken, kriebels, of stijfheid, dit alles gebruiken we om op onderzoek te gaan.

Door de inzichten die op deze manier ontstaan niet alleen te begrijpen, maar ze ook lijfelijk te voelen en te ervaren, ben je beter in staat om de inzichten te integreren in je dagelijkse leven.

Door ademhalingsoefeningen leer je om vrijer te gaan ademen. Veel mensen houden hun adem onbewust een beetje in, waardoor er spanning in spieren kan ontstaan en de adem, maar ook onze emoties, niet kunnen doorstromen. Door dieper te ademen ga je meer voelen, en daardoor ontstaat meer levendigheid en vitaliteit. Door voluit te ademen krijg je meer energie.

Visie op lichaam en emoties

Emoties zijn golven van energie die in een gezonde situatie door je lichaam stromen. Wanneer emoties niet doorstromen maar vast zitten kan er spanning, vermoeidheid, onrust of pijn ontstaan. Fysieke oefeningen en dieper ademen kunnen de blokkades losmaken en de energie weer in beweging brengen.

Wanneer blokkades los komen, gaat de energie weer stromen. Het doorstromen van de emoties komt weer op gang en er komen dus ook meer, en soms oude, gevoelens tevoorschijn. Als we deze gevoelens leren accepteren en verwerken krijgen we meer ontspanning en vrijheid in ons leven.

Meer vrijheid

We leven vanuit automatismen en oude patronen, waar we gewend en zelfs gehecht aan zijn geraakt. En omdat we zo vast zitten in deze bekende patronen houden we onze gevoelens en emoties tegen, omdat we vinden dat ze niet passend zijn, of omdat we geleerd hebben dat het niet hoort. En zo blijven we automatisch dezelfde routes bewandelen die we al kenden, maar die ons steeds verder van huis brengen.

Met lichaamsgerichte therapie word je je meer bewust van je automatische gedrag, en van de blokkerende gedachtepatronen, en leer je dat alle gevoelens welkom zijn. Door met je aandacht bij je lichaam te zijn kom je vanzelf in het moment. En ‘aanwezig zijn in je lichaam’ en ‘aanwezig zijn in het moment’ zijn twee krachtige hulpmiddelen bij het omgaan met onze problemen.

Wanneer je namelijk aanwezig bent en bewust bent, kun je kiezen om het anders te gaan doen, je kunt kiezen om letterlijk eens een andere route te nemen of een nieuw pad in te slaan. Hierdoor kun je meer vrijheid gaan ervaren in je gedrag en in je leven.

Niemand is perfect

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

Brené Brown

Ondersteuning

Het vraagt moed om naar jezelf te kijken, en ik ondersteun je graag daarin. Therapie is een zoektocht. Een zoektocht naar wat jou beweegt en wie je diep van binnen bent. Daarin bestaat geen goed of fout, iedereen heeft zijn eigen route en zijn eigen muziek. Ik ben benieuwd naar wie jij bent, wat er speelt in je leven, wat jij denkt en wat jij voelt. Je bent welkom om helemaal te zijn wie je bent.

Ik benader je vanuit openheid. Ik vind het belangrijk dat jij je veilig voelt en dat je de ruimte ervaart om jezelf te onderzoeken, zonder oordelen. Ik ben nieuwsgierig naar wat er in jouw leeft. Samen gaan we opzoek naar jouw antwoorden op de vragen van het leven.

Welkom in jouw binnenruimte